Op zoek naar vrijheid

“The “mission” or the search for freedom is the priority of the masculine, whereas the search for love is the priority of the feminine.” ~ David Deida, The Way of the Superior Man

Buiten spelen en hutten bouwen. Verstoppertje spelen of spoorzoeken met de jongens uit de klas. Of later, op het schoolplein, “meidenvangertje” doen. Rondbanjeren op de boerderij van mijn beste vriend. Bij mijn nichtje, op de boerderij, samen vliegeren, of samen spelen in de hooiberg…

In mijn vroege jeugd was ik mij natuurlijk totaal niet bewust van mijn mannelijke missie. Maar blijkbaar volgde ik mijn hart, als vanzelf. Ik zocht – en vond – vrijheid. Ik was, achteraf, goed bezig om van ’n jongen een echte man te worden.

Maar… was dat wel zo? In diezelfde jeugd zat ik ook regelmatig met mijn neus in ’n boek, of met mijn oren aan de radio gekluisterd. Fijn binnen, thuis, lekker warm, bij mijn moeder. Was ik dan toch een moederskindje?

De zoektocht naar vrijheid en een leven zonder beperkingen ging echter ook binnenshuis subtiel door. Ik las boeken over ontdekkingsreizigers, avonturiers en ruimtevaart. En later startte ik mijn eigen piratenzender – mijn eigen muziek draaien, en mijn keuze ook delen met anderen. Vrije radio…

In mijn studententijd vocht ik mijn eigen strijd voor persoonlijke vrijheid, en – dus – tégen de dienstplicht. Ik moest brieven schrijven, voor verschillende commissies verschijnen en bij de psychiater langs. En ik won!

Een andere vorm van vrijheid vond ik toen ik met mijn eerste partner ongehuwd ging samenwonen. Dat werd in de zwaar christelijke gemeente waar ik woonde nog altijd als een zonde gezien. Nog weer later vertrokken mijn vriendin en ik met de auto naar Frankrijk, waar we heerlijk in ons blootje over de camping liepen of op het strand lagen… Wat een vrijheid!

Wat is vrijheid voor jou? Voel je je helemaal vrij? Of ben je (nog) op zoek naar vrijheid?

Een gedachte over “Op zoek naar vrijheid

  1. Pingback: Verloren contact | Een nieuwe wereld

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *