Doen is kunnen

“If you hear a voice within you say „you cannot paint“, then by all means paint and that voice will be silenced.”

Met deze quote van Vincent van Gogh leidde docente Heidi de biodanza-avond in. De workshop had als thema “creativiteit”.

Creativiteit, het vermogen om te creëren, zit in iedereen. Als een kind gezond ter wereld komt, beschikt het over een aangeboren dosis creativiteit. Dat is nodig om te kunnen overleven, te ontdekken en te leren. Maar het kan zijn dat het kind op een bepaald moment in zijn leven wordt geremd in zijn creativiteit. Misschien willen zijn ouders of leraren dat het zich aan hun regels houdt en netjes binnen de bestaande kaders blijft. Binnen de lijntjes kleuren. Netjes in de rij lopen. “Een stoel heeft vier poten.” “Doe nou maar gewoon, dan doe je al gek genoeg.”

Ik heb zelf meer dan genoeg van dit soort opmerkingen te verduren gekregen. Soms waren de opmerkingen terecht, bijvoorbeeld wanneer mijn eigen veiligheid in het geding was. Maar vaker was het de onzekerheid van mijn ouders, of een bepaald ideaalbeeld dat onderwijzers voor zichzelf hadden en waaraan vervolgens de hele wereld – en ik dus ook – moest voldoen.

Veel mensen zijn gedurende hun leven het contact met hun eigen creativiteit in meer of mindere mate kwijtgeraakt. De opmerkingen en correcties van de opvoeders hebben zich als overtuigingen in hun hoofd vastgezet, waardoor men ze nu voor waar aanneemt.

Het goede nieuws is: Het zijn maar overtuigingen! De creativiteit is er nog steeds!

Van alle manieren om de creativiteit opnieuw te laten stromen is biodanza er één.

Tijdens deze workshop werden we uitgedaagd om onze creativiteit in te zetten tijdens het dansen – individueel of in contact met elkaar. En als we soms niet wisten wat we moesten doen of hoe we moesten bewegen, dan konden we altijd gewoon maar beginnen en ons laten leiden door de muziek.

Muziek haalt je uit je hoofd en brengt je bij je gevoel. Hierdoor verdwijnen de belemmerende overtuigingen naar de achtergrond en komt de creativiteit vanzelf boven borrelen. En als je eenmaal in beweging bent, gaat elke volgende beweging bovendien steeds gemakkelijker.

Doen is kunnen. Het begint allemaal bij de eerste stap.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *