Schildercursus: Kurt Schwitters

Voor de derde workshop kregen we vooraf de opdracht om werk van Kurt Schwitters online te bekijken en te beluisteren. Verrassend genoeg vond ik zijn schilderijen wel mooi, in elk geval voor wat betreft compositie en kleurgebruik.

Kurt Schwitters werkte naast beeld ook met geluid. Zijn Ursonata deed me denken aan het jibberisch dat Asya en ik soms met elkaar spreken. Luister hier naar Kurt Schwitters – Ursonate.

Tijdens de workshop kregen we van Mieke de volgende opdracht: “Vergeet alle geboden en verboden die er bestaan rondom kunst. Verwerp de grenzen tussen disciplines, tussen wat banaal is en van belang, tussen kunst en kitsch, zin en onzin.”

Van Asya had ik nog een extra opdracht meegekregen: Doe iets met het Russische woord “Пара”, wat paar, maar ook blokuur (dubbel lesuur) betekent.

Door de combinatie van opdrachten ontstond het idee om met twee paar schoenen verfafdrukken te maken op het papier. In principe zou de opdracht dan al klaar zijn.

Karin was was gelukkig ook voor dit idee te porren. Ze kneep flink wat blauwe verf op een palet, smeerde het uit en drukte haar eerste laars erin. Daarna een ferme stap op het papier en klaar! Hierna volgde de tweede laars…

Mijn voetstappen in rode verf doorkruisten die van Karin. Duidelijk herkenbare gympen in maat 43. Na deze actie liepen we de rest van de avond met blauwe “zwembadhoesjes” over onze schoenen.

Omdat ik thuis al had gelezen over het verwerken van alledaagse voorwerpen in de kunst en over banaliteit, had ik een oude onderbroek meegenomen. Maar daar zullen we het verder niet over hebben… (Gelukkig hebben we de foto’s nog).

Para Da da pats! pats! pats!

Na alle grappige momenten kostte het veel moeite om nog iets van het schilderij te maken. Voor wie het aan de foto niet kan zien: De volgende ingrediënten zitten in het schilderij verwerkt: lucifers, velletjes ongebruikt wc-papier, een oud wc-rolletje, stukken vaatdoek, een boodschappenlijstje en repen stof van Asya’s jurk.

De oranje verf heeft wat structuur gekrengen door de toevoeging van koffieprut.

 

Een gedachte over “Schildercursus: Kurt Schwitters

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *