Schildercursus: Dada

De tweede les van de schildercursus ging over het dadaïsme. Ik had me van te voren een klein beetje ingelezen en dacht dat we figuren zouden gaan samenstellen uit letters en teksten. Na de theoretische inleiding kregen we echter de opdracht om een “dadaïstisch portret” te maken. Een lastige opgave…

De Eerste Wereldoorlog was de eerste oorlog die met moderne technologie werd uitgevochten. Vele soldaten kwamen zwaar verminkt uit de loopgraven en moesten met kunstmatige ledematen verder door ’t leven. In het dadaïsme zien we dit terug in absurdistische, soms schokkende en soms betekenisloze kunst, bijvoorbeeld in de vorm van “opengewerkte” mensen of figuren die half mens, half machine zijn.

TijdsdrukIk vind het moeilijk om de kunst uit die periode, tussen 1916 en 1920, mooi te vinden. Alles wat de natuur heeft voortgebracht vind ik in principe mooi, inclusief mensen die het nooit tot fotomodel zullen brengen. Ik kan deze mensen accepteren zoals ze zijn, ze waarderen voor wie en wat ze zijn en ze in sommige gevallen zelfs bewonderen. Waar ik moeite mee heb, is als er cosmetische aanpassingen worden gedaan waar dat eigenlijk niet nodig is. Er zijn inmiddels voldoende voorbeelden voorhanden van plastische chirurgie die niet het beoogde effect heeft gehad. De beeldende kunst uit het dadaïsme komt op mij soms over als “mislukking”. Een freakshow.

De inspiratie voor mijn portret bleef lang uit. Ik moest het uiteindelijk onder tijdsdruk maken. Dit leidde uiteindelijk tot een man wiens leven wordt geregeerd door allerlei klokken. Hij moet puzzelen om het allemaal te laten passen. Hij lacht nog, maar is de lach wel echt?

 

Een gedachte over “Schildercursus: Dada

  1. Misschien valt dit kunststuk buiten het idee van het schilderen… maar ik wil mijn duim ervoor steken. Niet alleen voor de belichaaming van interessante gedachten, ook voor een mooie metafoor: mens tussen de klokken, zelf half een klok. Dit kun je bijvoorbeeld zo lezen: we zijn allemaal beperkt door tijdgrenzen en plichten. Maar zo kan het ook gelezen worden: DE WEKKER staat al aan, genoeg slapen, mensen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *